EURO 2024 la un punct distanță! Descoperire ProSport după o analiză în premieră: cele 6 episoade all-time când României i-a trebuit un egal pentru calificare, ca acum, cu Israel! Ce-au făcut tricolorii

EURO 2024 la un punct distanță! Descoperire ProSport după o analiză în premieră: cele 6 episoade all-time când României i-a trebuit un egal pentru calificare, ca acum, cu Israel! Ce-au făcut tricolorii
Fotbalistii romani in timpul intonarii imnului de stat inaintea meciului de fotbal dintre Romania si Andorra, din cadrul preliminariilor Campionatului European 2024, desfasurat pe Arena Nationala, duminica 15 octombrie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:

După ce Israel a pierdut în Kosovo și a remizat cu Elveția, cel mai facil scenariu prin care echipa națională se poate califica la EURO 2024 ține exclusiv de meciul direct cu Israel, programat sâmbătă seară în Ungaria, la Felcsut. Avem nevoie de un punct, un singur punct cu Israel și deja suntem la turneul final, fără să depindem cumva de rezultatul partidei cu Elveția de pe Arena Națională! Toate calculele calificării la EURO 2024 sunt AICI. Dar știai de câte ori a fost naționala noastră în fața unei astfel de situații? Și cum au reușit tricolorii să gestioneze o astfel de șansă uriașă în preliminariile din toate timpurile? ProSport îți prezintă în exclusivitate concluziile unei analize spectaculoase, realizată în premieră!

EURO 2024 la un punct distanță! 

Am parcurs toate campaniile de calificare la turnee finale europene și mondiale din istoria echipei noastre naționale, desfășurate în format cu grupe preliminare, precum este și cel utilizat pentru accederea la EURO 2024 din Germania. Și am selectat doar acele situații similare contextului României de azi pentru a răspunde la o întrebare cu puternice semnificații: ce au făcut tricolorii atunci când un egal le era suficient pentru calificare?

Cum au știut să gestioneze marile oportunități de acest tip? Putem învăța din lecțiile de succes pentru o sărbătoare românească la EURO 2024? Ne-a rămas un tipar al obiectivului îndeplinit în ADN-ul fotbalistic la acest nivel?

Înainte de a parcurge concluziile analizei, practic episoadele din istorie când România fost la o remiză de un turneu final, să ne bucurăm că bilanțul este unul extrem de încurajator:

  • De 6 ori a fost naționala României înaintea unui meci în care egalul i-ar fi adus calificarea din grupele preliminare EURO sau pentru Mondial
  • 5 episoade s-au încheiat cu succes, doar o singură dată naționala a clacat!
  • De două ori chiar am câștigat, deși era suficient un rezultat de egalitate

Prima lecție, una dureroasă

Cronologic, primul caz vine din preliminariile Cupei Mondiale 1958. Și este și singurul cu deznodământ trist! Semn că, pe parcurs, naționala a câștigat încrederea și jucătorii capabili să gestioneze mai eficient astfel de șanse.

CONTEXT: În preliminariile europene pentru Mondialul Suedia 1958, tricolorii au făcut parte dintr-o grupă cu trei naționale. Doar primul loc a mers la turneul final. S-a jucat tur-retur, ca acum, în grupă, iar pentru victorie se acordau 2 puncte.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. România – 5p
  2. Iugoslavia – 4p
  3. Grecia – 1p

MECIUL: Iugoslavia – România. Ultimul din calendarul grupei, pe 17 noiembrie 1957, după ce tricolorii bătuseră Grecia acasă și în deplasare, iar cu Iugoslavia remizaseră 1-1 pe teren propriu. Iugoslavii pierduseră însă puncte în Grecia, 0-0. Ne trebuia un rezultat de egalitate și mergeam la World Cup 1958!

POVESTEA: La Belgrad, în fața a 55.000 de suporteri, 70.000 după alte surse, România a menținut la pauză un 0-0 câștigător pe arena JNA, Partizan de azi. La reluare însă, Milos Milutinovic a deschis scorul în minutul 52, din lovitură liberă de la marginea careului zonă centrală, iar peste doar șase minute a mărit diferența, în fața naționalei noastre care nu a avut putere de reacție. Șut din careu, balon respins în plasă de Costică Toma. S-a încheiat 2-0 pentru Iugoslavia, ulterior Milutinovic a ajuns inclusiv selecționer al Iugoslaviei, în anii ’80.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • C.Toma, Zavoda II, I. Panait,  Neacşu, Călinoiu, Bone, Cacoveanu, Petschovschi, Alecsandrescu, Zavoda I, Tătaru I.
  • Selecționer: Gheorghe Popescu I

Punctul Generației Guadalajara

Rămânem în zona preliminariilor de Mondial, dar avansăm spre ediția 1970 și tonul se schimbă! Episodul generației Guadalajara deschide seria de succes în abordarea meciurilor decisive când un punct ne era suficient pentru calificare, precum acum, spre EURO 2024!

CONTEXT: România a făcut parte dintr-o grupă cu 4 echipe, tot sistem tur-retur, tot 2 puncte la victorie. Primul loc se califica la Mondialul 1970 din Mexic.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. România – 7p
  2. Grecia – 6p
  3. Elveția – 5p
  4. Portugalia – 4p

MECIUL: România – Grecia. Programat pe 16 noiembrie 1969, ultimul meci din grupă potrivit calendarului. O remiză ne era suficientă pentru prezența la Mondial. Tricolorii pierduseră doar în Portugalia, 0-3 în startul preliminariilor, în rest victorii cu Elveția acasă – deplasare, succes cu Portugalia la București și un 2-2 la Atena cu Grecia, „dublă” Florea Dumitrache.

POVESTEA: Undeva la 90.000 de români pe „23 August”, vedeta Domazos revenea în echipa Greciei după un conflict cu selecționerul, așa cum și israelianul Zahavi a făcut acum, în drumul nostru spre EURO 2024! România a început cu curaj, atacând, și a dominat startul partidei, iar când jocul a început să se echilibreze și tindea să devină unul pe contre, a deschis scorul prin reluarea cu capul a lui Dembrovschi (foto jos, alături de Mircea Lucescu), din corner, minutul 36. Tricolorii au atacat și după pauză, dar șutul spectaculos al lui Domazos (50), din afara careului, a fixat scorul final, 1-1. După egalare, România s-a apărat eficient, ba chiar și-a mai creat câteva șanse de gol.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Răducanu, Sătmăreanu, Hălmăgeanu, Coe, Deleanu, Dinu, R. Nunweiller, Dembrovschi, Dobrin (Gergely 80), Lucescu
  • Selecționer: Angelo Niculescu

Geolgău, eroul de la Bratislava

Prima calificare la EURO în formatul modern al competiției, pentru ediția EURO 1984 și, culmea, situație identică aceleia în care ne aflăm acum, spre EURO 2024! Un semn al istoriei că putem fi curajoși și eficienți fața marilor provocări pe care ni le-am creat, până la urmă.

CONTEXT: România a făcut parte în preliminarii dintr-o grupă cu 5 echipe, doar prima clasată mergea la EURO! S-a jucat tur-retur, tot cu 2 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. Suedia – 11p (+9)
  2. România – 11p (+6)
  3. Cehoslovacia – 9p
  4. Italia – 3p
  5. Cipru – 2p

MECIUL: Cehoslovacia – România. Era penultimul din calendarul grupei, pe 30 noiembrie 1983, urmându-i un Italia – Cipru fără miză. Suedia își disputase toate partidele. Practic, aveam nevoie de o remiză la Bratislava pentru locul 1 și participarea la EURO 1984. Tricolorii remizaseră cu Italia la Florența, 0-0, și pierduseră acasă cu Cehoslovacia, 0-1, în rest doar victorii! Inclusiv istoricul 1-0 cu Italia de la București, gol Boloni!

POVESTEA: La Bratislava, cu aproximativ 60.000 de suporteri alături, pe ploaie și un teren greu, gazdele au forțat încrâncenat victoria. La 0-0, arbitrul maghiar Palotai a anulat două goluri Cehoslovaciei! În prima repriză, pentru henț, iar în a doua, pentru ofsaid. Imediat după a doua decizie, Geolgău a deschis scorul (62). Luhovy a egalat pentru scorul final în minutul 85. Așadar, 1-1 și calificare pentru tricolori!

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Lung, Negrilă, Ștefănescu, Iorgulescu, Ungureanu, Rednic, Boloni, Klein, Geolgău, Cămătaru, Gabor (Augustin 79, Al. Nicolae 89)
  • Selecționer: Mircea Lucescu

Noaptea nebună de la Cardiff

Drumul spre cea mai mare performanță din istoria naționalei noastre a început în preliminariile pentru World Cup 1994 cu o calificare obținută prin victoria celebră de la Cardiff, dar într-o partidă în care un punct ne era suficient pentru prezența la Mondial!

CONTEXT: România a făcut parte dintr-o grupă cu 6 echipe, primele două clasate la final mergeau la Campionatul Mondial. S-a jucat tur-retur, cu 3 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. Belgia – 14p (+11)
  2. România – 12p (+16)
  3. Cehia și Slovacia – 12p (+12)
  4. Țara Galilor – 12p (+6)
  5. Cipru – 5p
  6. Insulele Feroe – 0p

MECIUL: Țara Galilor – România. Pe 17 noiembrie 1993, ultima rundă din grupă, când se mai juca și Belgia cu Cehia și Slovacia (denumire conjuncturală, Cehoslovacia s-a destrămat pe durata preliminariilor). Un egal ne era suficient la Cardiff, indiferent de rezultatul celuilalt meci. Pierdusem 0-1 în Belgia și 2-5 în șocul de la Kosice, remizasem 1-1 acasă cu cehii și slovacii. În rest, victorii.

POVESTEA: Chiar că poveste! 40.000 de galezi pe The Arms Park din Cardiff, un Lupescu reprofilat din mijlocaș, stoper, și șutul magnific al lui Hagi, din minutul 32, pentru 1-0 România! Egalarea lui Saunders (61) și imediat penalty ratat de Bodin, minutul 63, singurul penalty ratat din carieră, după cum avea să mărturisească! Răducioiu, în minutul 83, avea să liniștească lucrurile. Succes cu 2-1 pentru tricolori, după mari emoții și… visul cel mare abia începea!

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Prunea, Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes (D. Munteanu 74), Sabău, Lupescu, Gh. Popescu, Hagi, Răducioiu, I. Dumitrescu (Mihali 89)
  • Selecționer: Anghel Iordănescu

Episod neștiut din culisele „Generației de Aur”! Ce obstacol au întâmpinat tricolorii lui Anghel Iordănescu la chiar primul antrenament de la Cupa Mondială din 1994 | EXCLUSIV ProSport Live

Remiza cu lusitanii lui Figo

Un egal în drumul spre EURO 2000 care ne-a convenit de minune, iar finalmente i-a ajutat și pe adversari!

CONTEXT: Grupă de 6 formații pentru România, primul loc mergea direct la EURO, locurile secunde în baraj, doar cel mai bun loc 2 avea parte de calificarea directă. Jocuri tur-retur, 3 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. România – 20p
  2. Portugalia – 19p
  3. Slovacia – 11p
  4. Ungaria – 9p
  5. Azerbaidjan – 4p
  6. Liechtenstein – 4p

MECIUL: România – Portugalia. Era penultima rundă din grupă aceasta, a duelului nostru cu lusitanii. România avea o formalitate în ultima etapă, deplasare în Liechtenstein, iar Portugalia întâlnea acasă Ungaria. Naționala noastră nu era sigură de locul 1 în grupă, așadar de calificare directă, decât la egal. Și s-a obținut, cu noi câștigând finalmente grupa, după 3-0 în Liechenstein, iar Portugalia mergând la EURO 2000 direct, cel mai bun loc secund din preliminarii, după 3-0 acasă cu maghiarii.

POVESTEA: O remiză, 1-1, cu 24.000 de fani în Ghencea, scrisă prin golurile lui Hagi (36) și Figo (45). Reușita noastră a venit dintr-o lovitură liberă executată de Hagi, deviată de Viorel Moldovan, cu mingea trecând printre picioarele lui Ciobotariu pentru gol. Lusitanii au marcat tot din lovitură liberă, de la marginea careului nostru.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Stelea, Petrescu (Nanu 46), Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu, Sabău, Hagi, Gâlcă, D. Munteanu, V. Moldovan (Lupescu 68), Ad. Ilie (I. Ganea 86)
  • Selecționer: Victor Pițurcă

Succes istoric la Budapesta

Ultima situație când ne-a trebuit un punct în preliminarii, am reușit calificarea, dar de data aceasta nu a fost vorba de un turneu final, ci doar de prezența la un baraj pentru o astfel de competiție. Mai exact, drumul întrerupt spre World Cup 2002, prin barajul incredibil cu Slovenia…

CONTEXT: Grupă de 5 naționale pentru tricolori, primul loc mergea direct la Mondial, locul doi se califica pentru baraj. S-a jucat în grupă tur-retur, cu 3 puncte la victorie.

CLASAMENT ÎNAINTEA MECIULUI

  1. Italia – 17p – 7 jocuri
  2. România – 12p – 6 jocuri
  3. Ungaria – 8p – 6 jocuri
  4. Georgia – 6p – 6 jocuri
  5. Lituania – 2p – 7 jocuri

MECIUL: Ungaria – România. Programat pe 5 septembrie 2001, penultima etapă din calendarul grupei. Italia mai avea de jucat acasă cu Ungaria, în ultima rundă, iar România, cu Georgia, pe teren propriu, la închiderea grupei. Așadar, meciul de la Budapesta ne-ar fi asigurat, printr-o remiză, prezența la baraj prin ocuparea 100% a poziției secunde în ierarhia finală. Teoretic, un succes cu ungurii și unul cu georgienii, cumulate cu Italia pierzând acasă cu Ungaria, ne-ar fi dus direct la Mondial. Dar, firește, Italia a învins Ungaria cu 1-0. Iar noi, doar remiză cu Georgia, 1-1.

POVESTEA: Ne trebuia un punct ca să ne securizăm prezența la baraj, dar am învins! Și a fost chiar prima victorie din istorie a României la Budapesta! Cu Hagi selecționer, România s-a impus clar, 2-0, ambele goluri marcate din prima repriză prin Adrian Ilie (11) și Marius Niculae (27). Undeva la 10.000 de oameni pe Nepstadion.

ECHIPA ROMÂNIEI

  • Lobonț, Contra, Filipescu (Kiriță 73), Gh. Popescu, Chivu, Sabău, Rădoi, D. Munteanu, Mutu, Ad. Ilie (L. Roșu 74), M. Niculae (I. Ganea 80)
  • Selecționer: Gheorghe Hagi
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Gigi Becali nu s-a abţinut după eşecul cu Botoşani! Marii vinovaţi de la FCSB. „Nu mi-a plăcut”
Gigi Becali nu s-a abţinut după eşecul cu Botoşani! Marii vinovaţi de la FCSB. „Nu mi-a plăcut”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să sară în aer
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: M-a ajutat, cu siguranţă!
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×